flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо статті на сайті Букінфо

10 листопада 2020, 15:05

         На сайті Букінфо 07.11.2020 року була розміщена брутальна стаття за підписом журналістки Світлани Ісаченко під заголовком : «Боротьба за крісло генерального директора Буковинського онкологічного центру набула нових важливих фактів», яка підриває авторитет Шевченківського районного суду м.Чернівці та судової гілки влади в цілому в очах громадськості.

         У зазначеній статті у принизливий спосіб надається оцінка рішенню Шевченківського районного суду м.Чернівці від 06.08.2020 року у справі за позовом Малишевського І.О. до Чернівецької обласної ради, де третьою особою, яка не заявляла самостійних вимог на предмет спору виступала Конкурсна комісія з проведення конкурсу на зайняття посади генерального директора обласного комунального некомерційного підприємства «Буковинський клінічний онкологічний центр» про зобов»язання призначення на посаду та укладення контракту, як такого, що обраний переможцем конкурсу.

         Відповідно до п.6  рішення  Ради суддів України від 30.10.2020 року №63 – рекомендовано Прес-службам судів підтримувати зворотній зв»язок із ЗМІ з метою надання додаткової, важливої інформації, роз»яснень та уточнень.

З урахуванням зазначеного, прес-служба  Шевченківського районного суду м.Чернівці вважає за необхідне додатково роз»яснити, що зазначене рішення Шевченківського районного суду м.Чернівці  дійсно було скасовано постановою Чернівецького апеляційного суду від 20.10.2020 року, однак не через надумані та неправдиві підстави, вказані журналісткою в статті, а з процесуальних підстав (зокрема, і в тому числі, що голова Чернівецької обласної ради не був залучений до участі у справі).

         При цьому, обставини справи та виклад законодавства постанови Чернівецького апеляційного суду від 20.10.2020 року, що викладені журналісткою  в зазначеній статті, є «вирваними» з контексту та витлумачені юридично неграмотно, тобто, у такий спосіб, який не доводить до відома пересічних громадян юридично-грамотний зміст вказаної постанови Чернівецького апеляційного суду.

         По суті самої справи, слід зазначити, що, як було встановлено судом, сам факт проведення конкурсу та результати конкурсної комісії від 27.04.2020 року, особа, яка подала апеляційну скаргу на рішення  Шевченківського районного суду м.Чернівці від 06.08.2020 року, а саме Тащук І.В. – не оскаржував.

         Більше того, Тащук І.В. не подав заяву про вступ у справу (в якості третьої чи будь-якої заінтересованої особи), під час розгляду даної справи в суді першої інстанції (по справі проводились підготовче та судові засідання), що фактично і унеможливило суду першої інстанції повно та всебічно встановити всі обставини справи, що і послужило в подальшому підставою для скасування судового рішення.

         Також, слід зауважити, що факт подачі апеляційної скарги та перегляд судом апеляційної інстанції рішень нижчестоящих судів не слід ототожнювати з проявом недовіри до суду, адже держава гарантує право на апеляційне оскарження рішення суду і це є нормальним у будь-якому демократичному суспільстві, коли відповідний суб»єкт таке право реалізує.

                До всього викладеного слід зазначити, що публікації подібного змісту з боку представників ЗМІ є неприпустимими, оскільки розганяючи чергову хвилі «недовіри» до судової влади і суддів, вводять в оману громадськість та підривають авторитет державної влади в цілому. А також  спонукають суспільство до неповаги до суду, забуваючи при цьому, що судова влада України залишається чи не єдиною гілкою державної влади, яка реально захищає інтереси громадян України (працюючи при цьому в сучасний період в умовах надмірного навантаження) .

 

Прес-служба  Шевченківського районного суду м.Чернівці