flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд правових новин

02 серпня 2021, 08:37
  1. 21 липня 2021 року відбулося чергове обговорення доцільності існування ТУ ДСА України 

21 липня 2021 року Голова Ради суддів України Богдан Моніч провів сьому сесію обговорення питання доцільності існування ТУ ДСА України в умовах гострого дефіциту бюджетного фінансування з представниками судів Чернігівської, Черкаської, Чернівецької областей та міста Києва. 

 

  1. Суддівські асоціації звернулись до Президента України з відкритим листом для висловлення спільної позиції щодо Закону № 5068

Суддівські асоціації
Асоціація розвитку суддівського самоврядування України,
Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів,
Громадське об‘єднання «Всеукраїнська Асоціація суддів у відставці»,
Всеукраїнська Асоціація Жінок - Суддів звернулись до Президента України Володимир Зеленський з відкритим листом для висловлення спільної позиції щодо Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (Закон № 5068).

У своєму зверненні представники асоціацій-підписантів закликають Президента України ще раз відповідально проаналізувати ситуацію та довгострокові ризики, які створює згаданий Закон для суверенітету України та незалежності суддів, та застосувати надане Конституцією України право вето до Закону № 5068.

У документі судді наголошують, що представники Судової влади мають бути залучені до підготовки усіх важливих законопроєктів у сфері судочинства, а сформована спеціально уповноваженими на те органами правова думка повинна враховуватися при їх підписанні.

 

  1. Триває робота з визначення схеми посадових окладів працівників апаратів судів

Під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус зазначив, що наразі триває розробка законопроєкту щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою визначення схеми посадових окладів працівників судів та органів судової влади. Відповідні напрацювання вже узгоджені з Державною судовою адміністрацією України та Радою суддів України, а також узгоджуються з Верховним Судом.  

 

  1. Член ВРП Лариса Іванова звільнилася з посади судді у відставку

22 липня 2021 року Вища рада правосуддя вирішила звільнити Ларису Іванову з посади судді Господарського суду міста Києва у зв’язку з поданням заяви про відставку.