flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повноваження судових розпорядників Шевченківського районного суду м.Чернівці

19 травня 2017, 16:35

 

Сьогодення потребує «перезавантаження» відношення до несення державної служби, зокрема до діяльності судових розпорядників, оскільки вирішення значного обсягу завдань, від яких залежить комфорт та особиста безпека відвідувачів і працівників суду, підтримання порядку у судових засіданнях та виконання доручень головуючого судді покладається саме на судового розпорядника.

Без розв’язання вказаних питань, що потребують значної компетентності, обізнаності, професійного та життєвого досвіду, важко уявити собі якісне здійснення правосуддя.

В Шевченківському районного суді м.Чернівці посилено увагу щодо належного та ефективного виконання своїх завдань судовими розпорядниками.

Станом на 01 травня 2017 року  в Шевченківському районного суду м.Чернівці працюють:

  • старшого судового розпорядника – Бадюка Дмитра Корнелійовича
  • судового розпорядника – Томко Юрія Дмитровича
  • судового розпорядника – Чиборака Івана Миколайовича

 

Їх робота на перший погляд непомітна відвідувачам суду, однак ними в Шевченківському районному суді м.Чернівці  виконується ряд обов'язків, а саме, розпорядники:

- визначають можливу кількість осіб, що можуть бути присутні в залі судового засідання, та конкретні місця їх розміщення,

- забезпечують виконання учасниками судового процесу та особами, які є в залі судового засідання, розпоряджень головуючого,

- вживають заходів щодо видалення, із залу судового засідання осіб, які проявляють неповагу до суду або порушують громадський порядок,

- звертаються до працівників правоохоронних органів з приводу сприяння у підтриманні громадського порядку, затримання та притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які проявляють неповагу до суду та порушують громадський порядок,

- забезпечують виконання вимог процесуального законодавства щодо проведення закритого судового засідання та вживають заходів до обмеження входу до залу судового засідання сторонніх осіб,

- за розпорядженням головуючого здійснюють термінову доставку в установи та організації, а також фізичним особам листів, викликів, інших документів.

    Вони ж надають громадянам допомогу, вказуючи вірний шлях до того чи іншого кабінету чи інформаційного стенду у приміщенні суду, роз’яснюють людям у зв’язку з чим їх викликали до суду та до кого з працівників суду персонально слід звернутись у зв’язку з цим, а за необхідності, - супроводжують людей похилого віку.   

    Звісно, бувають і інші ситуації, коли через  несумлінність деяких громадян, що дозволяють собі з’явитися до суду з явними ознаками алкогольного сп’яніння, судовим розпорядникам доводиться демонструвати і інші якості – принциповість, стійкість  та дипломатичність.

    Незважаючи ні на що, бути завжди привітним та відкритим до людей,  тактовно роз’яснити нетверезій особі порядок пропуску до приміщення суду, уміло підтримувати дисципліну у судовому засіданні – все це завдання не з простих, а тому і вимоги до професійних та особистих якостей судових розпорядників висуваються високі. Вони всі без винятку мають юридичну освіту, належну психологічну   підготовку, значний досвід, добре орієнтуються у психології людини та постійно підвищують свій освітньо-кваліфікаційний рівень, що неодноразово було зазначено відвідувачами суду,  керівництвом та гостями суду.  

    Запорука ефективної роботи суду - це  дотримання   стандартів несення служби судовими розпорядниками Шевченківського районного суду м. Чернівці,  забезпечення  дисципліни у судових засіданнях, догляду та збереження майна суду, та перш за все – комфорту перебування пересічних громадян. Успішне виконання судовими розпорядниками покладених на них функцій   сприяє зміцненню авторитету судової влади та наближає суд до громадян.