flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнарода співпраця – шлях до успіху

20 березня 2018, 12:49

16 березня 2018 року, відбулось засідання Керівного комітету Канадсько-українського Проекту підтримки судовоі реформи.

Головною метою Проекту є підтримка української судової реформи та допомога органам суддівського самоврядування, врядування, судам та суддям в професійному, доброчесному та з врахуванням гендерних особливостей, виконанні своїх обов’язків. Реалізація передбачає роботу в трьох напрямках, а саме: удосконалення застосування законодавства та забезпечення незалежності суду, підвищення рівня прозорості та підзвітності органів суддівського самоврядування та врядування та оптимізація практик судового адміністрування.

В рамках виконання спільно з Комітетом з комунікацій Ради суддів України було проведено навчання для голів судів, суддів спікерів та прес-секретарів з питань комунікації та представницької діяльності в Запорізької, Івано-Франківської, Хмельницької та Одеської областей. Спільно з Комітетом етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів проведено регіональні консультаційні семінари для суддів з питань особливості конфлікту інтересів у діяльності судді та рекомендацій щодо їх запобігання у типових ситуаціях.

Дональд Чіасон, Директор із юридичних та освітніх питань Національного суддівського інституту Канади відкриваючи зустріч зауважив, що Канада взяла на себе зобов'язання усунути перешкоди і створити можливості для жінок, нещодавно прийнявши Міжнародну програму розвитку феміністичності. Тож наступні кроки проекту будуть зосереджені і на діяльності, яка враховуватиме гендерні аспекти. «Вже було проведено дводенний семінар з гендерних питань для Голів судів Хмельниччини і географія таких навчань буде розширюватись.” – сказав пан Директор.

Олег Ткачук, Голова Ради суддів України подякував представникам Проекту за плідну співпрацю вподовж багатьох років та висловив сподівання і на подальшу підтримку зокрема в інституційному розвитку Ради суддів України, проведенні консультацій з суддями з питань запобіганню і вирішенню конфлікту інтересів, проведенні навчальних семінарів з питань комунікації для Голів судів, суддів-спікерів та прес-секретарів. Зупинився новобраний Голова Ради суддів і на викликах, які стоять перед Радою.

”Перед Радою суддів України стоїть багато викликів, особливу увагу слід приділити забезпеченню прав українців та організації роботи судів, які знаходяться в зоні проведення АТО, стандартизації організаційної роботи судів. Нагальними залишаються і вирішення питань щодо забезпечення незалежності суддів, налагодження співпраці з громадянським суспільством та запобігання конфлікту інтересів в роботі суддів. Ми дякуємо Проекту за ту підтримку, яку ми вже отримали та сподіваємось, що плідна співпраця буде продовжуватись. Наразі досвід створення інфо-медіа-центрів в регіонах, що було підтримано рішенням Ради суддів України, почав поширюватись і ми маємо вже історії успіху.” – підкреслив Олег Ткачук.

Під час обговорення досягнутих результатів Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, висловив подяку співробітникам українсько-канадського Проекту за успішну багаторічну співпрацю, завдяки якій реалізовано низку заходів та надано підтримку в організаційному забезпеченні діяльності судів України. Зеновій Холоднюк поінформував учасників зустрічі про останні новації в системі правосуддя, наголосив на напрямках подальшого співробітництва із українсько-канадським Проектом. "У рамках реалізації судової реформи наразі одними з пріоритетних напрямків роботи ДСА України є оптимізація судів та створення сучасної системи забезпечення безпеки судів. Оскільки Канада має практику з реалізації цих питань, то для нас є надзвичайно цінним його вивчення та запровадження", - зазначив Голова ДСА України.

Під час зустрічі було погоджено подальші плани співпраці у сфері розвитку судових комунікацій, удосконалення дисциплінарних процедур, посилення суддівської незалежності, організації роботи судів, адміністрування судів тощо.

Участь у зустрічі взяли Голова Ради суддів Украіни Олег Ткачук, член Ради суддів України Віктор Остапук, представники Вищоі ради правосуддя, Національноі школи суддів Украіни, Вищоі кваліфікаційноі комісіі Украіни, Державноі судово адміністраціі Украіни, Верховного Суду, а також представники Міністерства закордонних справ Канади, Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канада та Національного суддівського інституту Канади.

Довідково: Канадсько- український Проект підтримки судової реформи (SJRP), розпочав свою роботу в Україні вже з 2016 року, термін виконання Проекту квітень 2016 року - грудень 2020 року. Фінансує виконання Міністерство закордонних справ Канади. Виконавцями Проекту з канадського боку є Національний суддівський інститут Канади та Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади. Партнерами Проекту з українського боку виступають: Рада суддів України, Верховний Суд, голови судів та суди різних юрисдикцій, Державна судова адміністрація України, Вища рада юстиції України та Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Прес-служба РСУ