flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неприпустимість дій, що містять ознаки втручання в діяльність судових органів

17 вересня 2018, 15:49

Враховуючи, що останнім часом в засобах масової інформації поширюється інформація від імені Генеральної прокуратури України щодо необхідності притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 375 КК України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) судді Київського районного суду м. Полтави головуючого у кримінальному провадженні резонансної справи, Шевченківський районний суд м.Чернівці повідомляє наступне.

Згідно ст. 126 Конституції України незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України. Вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

Відповідно до ст. 6 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права. Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть підірвати незалежність судової влади.

З урахуванням вказаного, органам законодавчої та виконавчої влади, правоохоронним органам, органам прокуратури та їх посадовим особам слід утримуватись від неналежної, необ’єктивної публічної критики окремих суддів та їхніх рішень, судової влади загалом, а свою незгоду з ухваленими судовими рішеннями висловлювати виключно в межах процедури їх скарження у порядку, передбаченому процесуальним законом.

Крім того, з цього приводу висловилася Рада суддів України, прийнявши 13.08.2018 року рішення №45 «Щодо заходів для забезпечення дотримання принципу рівності перед судом і законом»». Вказаним рішенням наголошено на неприпустимості дій, що містять ознаки втручання в діяльність судових органів та публічних висловлювань посадових осіб органів державної влади, управління та правоохоронних органів щодо необхідності притягнення суддів до кримінальної відповідальності за ухвалення рішення до надання правової оцінки судовому рішенню апеляційною (касаційною) інстанціями, а діям судді - Вищою радою правосуддя. Незгода з судовим рішенням є підставою для оскарження такого рішення в процесуальному порядку до апеляційної або касаційної інстанції. А також звернено увагу суддів на необхідності неухильного дотримання Кодексу суддівської етики та вимог процесуальних законів та норм матеріального права, рішень ЄСПЛ під час здійснення правосуддя.

Детальніше із рішенням Ради суддів України можна ознайомитися за посиланням: http://rsu.gov.ua/ua/events/risenna-rsu-no-45-vid-13-serpna-2018-sodo-zahodiv-dla-zabezpecenna-dotrimanna-principu-rivnosti-pered-sudom-i-zakonom

 

Прес-секретар